2

Google in ... Google uit

| zaterdag 26 december 2009
Ook al kun (en dit is wel verstandig om naar te kijken) je bij de instellingen van je Blogger blog aangeven of je wilt dat je blog gevonden wordt door Google, de zoekmachine, het is wel handig om te weten hoe je buiten Blogger om kunt zorgen dat een URL opgenomen wordt in de zoekresultaten van Google.




Dat is eigenlijk heel simpel en een kwestie van een webformuliertje in vullen dat je HIER kunt vinden. Hierin geef je de url aan, een beschrijving van de inhoud van de url die ook meegenomen wordt bij de zoekresultaten en klaar ben je. Na een periode van enkele dagen zal de site doorzocht zijn door Google en opgenomen worden in de index.

Verwijderen is minstens net zo handig om te weten want als Google eenmaal langs is geweest om de site te indexeren, dan is er bijna geen andere manier om iets definitief uit de index te laten verdwijnen. Het wordt wat technisch wellicht maar op deze pagina vind je een uitleg hoe je op je eigen site(s) dingen kunt aanpassen die ervoor zorgen dat de inhoud niet meer meegenomen wordt.



Heb je haast en wil of kun je niet wachten tot Google na enkele dagen de index bijgewerkt heeft mbv de uitleg op de pagina? Dan kun je, als je zelf eigenaar bent, ook een verzoek indienen om webpagina's te laten verwijderen. Dit is echter maar voor de periode van 90 dagen waarna Google de site opnieuw zal indexeren.

Dit is de methode die we in het begin gebruikt hebben om enkele zoekresultaten in Google voor de HBO Kennisbank te laten verwijderen aangezien er toen ineens prive gegevens van oud studenten getoond werden.
0

Chrome Extensions: Blog This!

| vrijdag 18 december 2009
Google Chrome Extensions: Blog This! (by Google) is, zoals de naam al zegt, een extension voor Google Chrome. Ik gebruik deze browser naast Firefox en Internet Explorer en met deze extension kan ik gelijk bloggen over een specifieke pagina op mijn 23 dingen weblog.

Handig!
1

Nieuw jasje

|
Die standaard Blogger templates heb je al snel gezien moet ik zeggen en ze zijn *zo* standaard dat je in 1 oogopslag ziet dat je met Blogger bezig bent.

Gelukkig stikt het op internet van de sites waar je Blogger templates kunt vinden en kun je er letterlijk duizenden vinden. Black Sapphire is degene die ik tot nader order gebruik: met kleuren maar niet te veel, met RSS en Twitter mogelijkheid ingebouwd (net als mijn Vakblog template) en zelfs oorspronkelijk een WordPress template.

Bij het menu Indeling kun je kiezen voor HTML bewerken en daarbinnen voor het uploaden van een gedownloade template. Zorg dat je deze uitgepakt hebt zodat je het xml-bestand hebt en blader daar naar toe in dit menu. En klaar ...
0

Ding 2. Ervaringen met Web 2.0 toepassingen

|
Beschrijf je ervaringen met web 2.0 toepassingen, staat er bij de ontdekoefeningen. Ik vond mijn vorige post al zo lang en als ik individuele web 2.0 toepassingen ga beschrijven waar ik ervaringen mee heb, dan wordt het een te lang bericht en heb ik beginnende RSI.

Laat ik het samenvatten als dat ik met heel veel web 2.0 toepassingen ervaringen heb en dat ik er bij de volgende Dingen nog wat uitgebreider stil ga staan als het hier bij aan bod komt of in dezelfde categorie valt.
5

Ding 2. Bloggen

|
Via 23 dingen is het eigenlijk de bedoeling (en handig) om zoveel mogelijk dezelfde blogsoftware te gebruiken. Voor mij betekent dat een hernieuwde kennismaking met Blogger nadat ik vele jaren geleden, nog ver voordat Google Blogger over had genomen, het al had geprobeerd samen met alle overige gratis weblog platformen die er in die tijd waren.

Hoewel het nu definitief wel meer en beter mogelijk is om zaken naar eigen smaak aan te passen, ging het toen (en ook nu) lang niet zo ver als ik eigenlijk wilde. Ik geloof heel sterk in dat de inhoud het belangrijkste is maar vind spelen/prutsen/aanpassen van het uiterlijk van een weblog wel degelijk 1 van de grootste extraatjes van het bloggen. Een mening en teksten kun je overal wel typen maar je wilt ook dat de uitstraling en opmaak iets over jou zegt.

Zo begon ik in 1999 met 1 van de eerste Nederlandse weblogsoftware, Pivot, met bloggen. Dat was wel gratis maar moest je zelf installeren op een webserver en kon je naar eigen smaak aanpassen. Sterker nog, je moest het zelfs grotendeels aanpassen want er kon eigenlijk maar weinig ingesteld worden via menuutjes en dat betekende dat je toch wat handmatig codeer werk aan de php pagina's moest doen.

In 2007, toen Vakblog ongeveer een jaar oud was, stapte ik van Pivot dan uiteindelijk over naar WordPress en dat gebruik ik vandaag de dag nog steeds. Het wordt zeer frequent bijgewerkt, is eveneens gratis en omdat ik het nog steeds zelf installeer is het mogelijk zelf te kiezen welke functionaliteiten ik toe wil voegen.

Blogger is een weblogplatform dat tegenwoordig van Google is en het is een online dienst, wat betekent dat je het niet zelf hoeft te installeren en te beheren. Dat heeft de grote voordelen dat je niet al te veel op spammers hoeft te jagen, dat je niet per ongeluk je blog naar zijn grootje helpt (zoals me helaas wel een paar keer overkomen is :)) en dat je met een paar eenvoudige instellingen al heel snel aan de gang kunt. De koppeling met overige Google diensten zijn ook best handig.

Nadelen zijn dat je dus vastzit aan die opties en mogelijkheden die Blogger je biedt. Je kunt alleen datgene aanpassen waarvan Blogger vindt dat je dat kunt en mag en tja, het is persoonlijk, maar daar heb ik dus een hekel aan. Voor dit 23 dingen traject zal ik het zeker blijven gebruiken maar reken er op dat het na afloop ook gelijk doodbloedt .. mij vind je op andere weblogs terug!
1

Begin ding

| donderdag 17 december 2009
Als start van het coachen van het 23 dingen traject bij het Mediacentrum moet ik natuurlijk ook beginnen met een blog. Kijk, leer mee, leer mij en reageer!