1

FlickrStorm. Search on Flickr with some Magic

| zondag 31 januari 2010
FlickrStorm. Search on Flickr with some Magic

OK, dit is geen tijdstip om nog wat Flickr tools te proberen maar zoals ik al eerder meldde gebruik ik Flickr best vaak om foto's te zoeken die ik kan (her)gebruiken voor Powerpoint presentaties of blogposts. Daarvoor zoek ik dan specifiek op foto's die een Creative Commons licentie hebben aangezien alle (6) varianten van die licentie dit gebruik toestaan mits er bronvermelding plaatsvindt.

FlickrStorm doet wat de geadvanceerde zoekfunctie van Flickr ook doet door te filteren op de aanwezigheid van een CC licentie maar doet dit toegegeven lekker eenvoudig en doeltreffend. Eenvoudiger dan Flickr zelf dus deze tool gaat in delicious voor later gebruik.
0

Ding 7 Flickr revisited

|
D typewriter key letter I housewi-N-e G P1180030


Ook als coach valt het soms nog niet mee de dingen tijdig af te ronden. Voor volgende week staan de volgende Dingen al weer op het programma en hoewel 'mijn' groep vol enthousiasme afgelopen maandag bijeen was, blijkt het geen sinecure te zijn om dit tempo vol te houden. Dan heb ik nog de luxe dat ik grotendeels uit eerdere ervaringen kan putten en dat was deze week ook wel erg prettig want met de verjaardagen van de kinderen, die daarna spontaan snotverkouden hun bacillen weer eens doorgaven aan papa, kwam het er niet van om uitgebreid met de mashups rondom Flickr aan de slag te gaan.

Maar grieperig op een zondagochtend achter de pc zitten heeft ook wel wat voordeeltjes. Ik kan niet zo gehaast door alle sites heenzappen nu en dus ben ik ook rustig een stuk of 10 van die mashup tools gaan uitproberen.

Die ga ik allemaal niet bespreken of zo maar wel wat algemene indrukken:

Allereerst word ik tenminste gelijk herinnerd aan waarom Flickr voordelen heeft tov bijv. Picasa. Juist dit soort mashups en tools geven een hele leuke meerwaarde aan Flickr en vooral het praktische gemak van sommige tools betekent dat ik in de toekomst toch weer net wat handiger leuk beeldmateriaal bij presentaties of weblogberichten kan vinden. Je bedenkt waar je foto's voor zou kunnen gebruiken en er lijkt wel een Flickr tool voor te zijn.

Minpunten zijn er ook want in dat oerwoud van tools is het wel flink(r) speuren naar die pareltjes. Heel veel tools zijn relatief oud (ik kwam er meerdere tegen die ca. 5 jaar oud waren) en sommige werken helemaal niet meer (goed). Ook kom je veel variaties van hetzelfde tegen wat maar weer bewijst dat je met een goed idee tientallen navolgers krijgt. Ik ga straks definitief ook nog de overige blogs lezen van de collega's om een beeld te krijgen van wat zij aan nuttige/leuke dingen gevonden hebben. Voor mezelf blijft het spellen met Flickr foto's leuk, ook al kende ik die al, en ben ik lang aan het spelen geweest met Findr.
3

Even Susannah tussendoor

| dinsdag 26 januari 2010
Ik kan moeilijk in de week dat we met foto's bezig zijn, nalaten om foto's te plaatsen van de jarigen deze week.

Via Twitpic (fotosite vooral bedoeld in combinatie met twitter) heb ik vanochtend de foto geupload van de jarige job, Susannah. Ze is 1 jaar geworden vandaag en het beloven nu al spectaculaire jaren te worden die nog gaan komen.

En al iets vrolijker :) on Twitpic

En natuurlijk, de beste manier om reacties op je weblog te krijgen is het laten zien van je kinderen of huisdieren ;-)
2

Ding 6 Flickr

|
Met een account van Flickr moest ik terugdenken aan een jaar of wat geleden. Flickr is/was namelijk heel succesvol als webdienst toen. Zo populair dat Yahoo Flickr overnam en je dus ineens met Yahoo ids moest inloggen. Nou, die had ik gelukkig al omdat ik zo'n 10 jaar geleden niet MSN gebruikte maar Yahoo Messenger en dus heb ik sinds die tijd ook een Flickr account.

Ik doe er niet heel veel mee eigenlijk. Dat komt vooral omdat ik niet wil betalen voor Flickr en dat zou eigenlijk wel moeten als je meer dan 100 MB per maand aan foto's upload. Daarnaast gebruik ik Picasa voor de sets aan foto's die ik online zet en kun je zelfs onbeperkt foto's plaatsen bij Facebook. Je blijft zo bezig als je alles poogt te gebruiken wat er is, nietwaar?

Nu heeft Flickr wel een paar mooie voordelen, waaronder het feit dat het nu eenmaal de meestgebruikte foto-site is, er dus heel veel mensen feedback (kunnen) geven op de foto's en er dus ook heel veel mooi materiaal gevonden kan worden. Bij de zoekopties is het ook mogelijk naar foto's te zoeken die je van de maker ook mag herbruiken, dus ik gebruik wel zo af en toe Flickr om foto's te vinden die ik presentaties gebruik.

monitoren

Ik vrees dat ik vooral foto's van pc dingen op mijn Flickr account heb staan, dus daar moet je het mee doen in dit bericht. Wees gerust, ik heb beide monitoren om toestemming gevraagd en ze hadden geen bezwaar om hun opwachting te maken op dit weblog.
0

Google Reader kort uitgelegd

| zondag 24 januari 2010
Wel in het Engels maar kort, bondig en simpel!

1

Doe meer met je eigen RSS feed met Feedburner

|
Behalve het lezen van andermans RSS feeds heb je natuurlijk ook je eigen RSS feed waar je dingen mee kunt doen. Zou het niet erg aardig zijn om deze een beetje aan te kunnen passen zodat die wellicht nog beter gelezen kan worden? Of dat je inzicht krijgt of en door wie deze uberhaupt gelezen wordt?

Een hele handig hulpmiddel hierbij is Feedburner. Dat is een gratis dienst die eigenlijk jouw RSS feed opvraagt, herverpakt en daar dingen aan toevoegt die jij wilt. Aangezien de feed dan via Feedburner opgevraagd moet worden kun je ook statistieken er van te zien krijgen.

Feedburner is een tijdje geleden opgekocht door Google en dus kun je ook daar gewoon met je Google account inloggen. Het heeft daardoor zelfs extra voordelen voor Blogger blogs die immers ook van Google zijn.



Als je ingelogd bent krijg je gelijk een scherm te zien om een feed te 'burnen'. Geef daar de url in van je feed als je die weet maar de url van je weblog alleen doet het ook keurig.

In het volgende scherm mag je een naam kiezen voor je feed (ik heb dezelfde naam als voor dit blog gekozen) en een naam wat in de url komt te staan achter http://feeds.feedburner.com/[naam]

Daarna kun je wat spelen met het toevoegen van opties. Ik heb bijvoorbeeld nu een Creative Commons licentie toegevoegd aan mijn feed maar er zijn nog diverse dingen die je er mee kunt doen. Gewoon mee spelen!

Dit werkt alleen natuurlijk als men vanaf nu ook die feed leest met de url http://feeds.feedburner.com/RDZD. Ook zouden ook alleen maar die lezers geteld worden die deze url gebruiken natuurlijk maar daar kun je binnen Blogger dus iets aan instellen zodat lezers van de gewone feed worden doorverwezen naar je Feedburner url.

Bij Instellingen -> Site Feed kun je je Feedburner url opgeven en alles wordt doorgestuurd naar deze url. In een latere post zal ik nog wat laten zien wat er de komende maanden aan informatie te halen valt over het gebruik van die feed.


0

RSS met FeedDemon

|
Ook al draaien de 23 Dingen natuurlijk om webbased diensten, dat wil niet zeggen dat dit het ideaal hoeft te zijn. Voor RSS feeds werk ik met Google Reader maar ook met FeedDemon, wat een groot aantal extra mogelijkheden heeft om met die informatie overload om te gaan die ook al door veel collega's is gesignaleerd.


Op Vakblog heb ik vanochtend al een postje gezet hoe je in de nieuwe versie FeedDemon (3.1) content filters kunt gebruiken om automatisch minder interessante berichten als gelezen te markeren. Daarnaast kent FeedDemon nog een Panic Knop als je meer dan een paar duizend ongelezen berichten hebt .. het lucht gigantisch op om dan op OK te drukken en dat alleen nog maar hele recente berichten overblijven :)


De feeds van de 23 dingen blogs van alle collega's laden in FeedDemon was echter minder grappig maar dat komt vooral omdat de naam van de berichtenfeed hetzelfde is als die van de reacties op de feed. Oftewel, alles komt 2x voor en hoewel dat niet de schuld is van FeedDemon, moet je wel even alle feeds hernoemen.


Maar dan heb je wel wat :)




0

Ding 5 RSS feeds vinden

| zaterdag 16 januari 2010
Vinden? Hoe leer ik ze te saneren! Dat was de gedachte die ik meer had bij dit ding maar goed, ook aan mijn Google Reader en FeedDemon worden zeer regelmatig nieuwe feeds toegevoegd en die komen natuurlijk ergens vandaan.

Bij de omschrijving van Ding 5 op de 23 dingen site staat keurig omschreven hoe het bij mij tenminste ook in zijn werk gaat. Ik had al een beginverzameling en via blogrolls van die sites (plus sites waaraan deze refereren) ontdek je nieuwe sites. In ons vak zou dat de sneeuwbal methode genoemd worden: 1 interessante link leidt tot meerdere nieuwe links die elk weer leiden tot nog veel meer nieuwe links.

Het vertrekpunt van zo'n verzameling links is bijna altijd 1 (of enkele) sites die als een soort autoriteit geldt voor een bepaald onderwerpsgebied. Rob refereert aan ZBDigitaal (Edwin's weblog) als zo'n soort startsite voor bibliobloggers en zo heb je voor bijna alle onderwerpsgebieden wel dat soort sites die al snel inzicht geven in welke sites en dus feeds essentieel/leuk/interessant zijn om bij te houden. In mijn feedreader gaat het dan vooral om biblioblogs, ICT & Onderwijsblogs, (ICT)nieuwssites, anime sites en sites van podcasts. Bijna alle feeds die hier in staan zijn verwijzingen geweest van sites waarnaar ik verwezen ben van andere sites die weer verwijzingen waren van 1 of een paar startsites. Ik geloof niet dat ik ooit RSS zoekmachines (waar er diverse van zijn overigens) heb gebruikt om een interessante feed te vinden die ik in een feedreader heb opgenomen.

De wiki met alle Biblioblogs die door enkele collega's met passie voor bloggen wordt bijgehouden (sinds deze maand ook met geringe inbreng van mezelf) is wel een prachtige plek om een beeld te krijgen van bloggende collega's in bibliotheken, ook al is het bibliotheek en informatievak lang niet altijd het onderwerp van de weblogs. Via een functionaliteit van Google Reader wordt hier ook een feed voor aangeboden waar alle huidige 126 feeds in zijn opgenomen. Je bent in 1 keer klaar maar wees voorbereid op flink wat informatie die op je af stormt. ;-)
1

Back to the Future

|
Erik merkte het vorige week al op maar ik voel wel even de behoefte om het te herhalen: de minderheid van alle Windesheim 23 dingen blogs gebruiken de correcte tijdinstellingen. Hoewel ik het best aardig vind om mijn reacties in het holst van de nacht ogenschijnlijk te zien verschijnen, ben ik wel zo'n pietlut dat ik hoop dat iedereen even de tijdzone correct instelt bij de Instellingen.

Om Erik even aan te halen:
Kijk het even na. ga naar je Dashboard en naar je tabblad Instellingen. Kies dan de pagina Opmaak. Daar vind je als 5e punt de Tijdzone. Stel die in op '(GMT + 01.00) Amsterdam' en waarschijnlijk zit je dan, na opslaan uiteraard, in het 'nu'.
2

Ding 4 RSS

|
Het is bijzonder vreemd voor me om iets te schrijven over RSS alsof het nieuw voor me is. Het is namelijk 1 van de toepassingen die ik het langst gebruik op internet .. zo lang dat ik niet eens zou kunnen bedenken wanneer ik het precies ben gaan gebruiken in de tijd.

Waarom ik het zo geweldig vond, dat weet ik nog wel degelijk. Internet begon voor mij in 1994 met 1 van de eerste browsers en daar was het niet bijzonder moeilijk om sites bij te houden want er waren er gewoon nog niet bijster veel. Bookmarks, daar had je er 10 of 20 van en eigenlijk waren er maar 3 of 4 sites met actualiteiten en nieuwtjes die je bij hoefde te houden om zo'n beetje alles te weten wat er speelde voor jou.

Dat zag er vijf jaar later wel totaal anders uit natuurlijk. Mijn bookmarks (favorieten want ik was overgestapt naar Internet Explorer toen) waren een gecompliceerde mappenstructuur geworden met letterlijk duizenden url's die ik in de loop van de tijd verzameld had. Er kwamen steeds meer sites bij met nieuwtjes met het fenomeen weblogs voorop. Weblogs bestonden al eventjes in 1999 maar dat waren de voorlopers van RSS. Weblogsoftware had standaard de mogelijkheid om de inhoud van weblogs te 'pushen' ipv dat je altijd een 'pull' moest doen door naar een site toe te gaan. Daar kijken we tegenwoordig met die miljoenen RSS feeds en widgets/gadgets niet meer van op maar toen was het voor mij tenminste echt een revolutie.

Niet meer dagelijks tientallen sites openen om te kijken of er wat veranderd was, nee, in een apart programmaatje bij de feeds kijken of er wat nieuws was! Het maakte het mogelijk om de 'koppen te snellen' van honderden sites waarin ik geinteresseerd was. Een half uurtje per dag was meer dan voldoende.

Het brede gebruik van RSS bracht werkelijk een stortvloed aan RSS reader software op gang waarvan ik er vele geprobeerd heb maar waarbij ik al redelijk snel op 1 van de eerste releases van FeedDemon uit kwam. Indertijd nog een programma waar je voor moest betalen maar het was het volledig waard omdat het alle functionaliteiten bood om, zoals ik wilde, enorm veel feeds in enorm weinig tijd te kunnen doornemen. Inmiddels is FeedDemon overgenomen door een andere partij en is het ook gratis geworden (met een kleine advertentie in het scherm die je tegen betaling van een eenmalig bedrag kwijt kunt raken). Ook al zijn er tegenwoordig veel webbased gratis alternatieven, zoals we ze ook in de 23 dingen gebruiken, het blijft een heel puik stukje software wat ik iedereen kan aanraden als je meer dan 100 feeds poogt bij te houden.

Ik zal je lange verhandelingen over de opkomst, en het gebruik van mij, van webbased RSS readers besparen maar na een tocht langs Bloglines, Netgator en Netvibes gebruik ik zelf inmiddels Google Reader, nog steeds in combinatie met FeedDemon op mijn pc. FeedDemon ervaar ik als handiger bij grotere hoeveelheden feeds en het kan ook heel mooi omgaan met RSS feeds van podcasts. In Google Reader heb ik een stuk of 50 feeds zitten die me ook echt dagelijks boeien en die ook bijna dagelijks updates hebben. In FeedDemon houd ik de rest bij.



Netvibes is een prachtige tool als je een beperkt aantal feeds bijhoudt en is wat dat betreft erg vergelijkbaar met iGoogle. Komt ook warm aanbevolen maar voor RSS power users wordt het al te snel onoverzichtelijk voor mij om grotere hoeveelheden bij te houden. Ik prefereer dan meer informatie in minder ruimte te zien.



RSS kun je behalve als lezer om informatie bij te houden ook gebruiken om als producent van informatie specifieke doelgroepen te bereiken en het kan zelfs gekoppeld worden aan heel veel andere web 2.0 diensten. Daarover later meer in andere postjes.
2

Prelude op ding 18: LibraryThing (en Vubis)

|
Ik weet het, ik weet het. Het duurt nog twee maanden voordat we bij Ding 18 zijn en ik zou nu bij iedereen in de gaten moeten houden of dingen 4 en 5 al gedaan zijn maar via Twitter (oeps, ding 12) zag ik een link naar een mededeling van de TU Eindhoven.

Het is een mededeling dat de eigen Vubis Smart catalogus is uitgebreid met informatie uit LibraryThing waardoor tags en andere gegevens van boeken linea recta via de eigen catalogus beschikbaar zijn.



Nu bewaar ik de discussie (of tenminste de poging tot aanzetten hiervan) over het nut van bibliotheekcatalogi in een tijdperk van Google en LibraryThing tot we bij Ding 18 zijn maar ik vind dit een prachtige toepassing van web 2.0 in de eigen catalogus. Dat is ook iets voor ons vind ik!
4

Maken van links in reacties op Blogger

| woensdag 13 januari 2010
Ik kreeg via Google Talk een vraag over het maken van links in reacties (comments) op blogs van Blogger. Daar waar je in het maken van postjes de mogelijkheid hebt om links te maken met mbv de 'Koppeling' knop, ontbreekt die namelijk in het scherm waar je reacties kunt geven op de berichten.




Dat doet Blogger volgens mij bewust maar goed, het helpt jou en mij niet echt dat je wat extra stappen moet doen om linkjes ook te laten zien in reacties.

Een stap die Firefox gebruikers kunnen doen is het installeren van een script waarmee je een setje knoppen tevoorschijn tovert waarmee je wel opmaak en links eenvoudig kunt invoegen. Dat is een Greasemonkey script wat betekent dat de Firefox plugin Greasemonkey geinstalleerd moet zijn. Daarna kun je op zoek naar het script Comment buttons en vervolgens zal op elke Blogger blog een aantal knoppen verschijnen waarmee je dit kunt doen. Rob heeft op het 23 dingen blog van Windesheim hier ook over geschreven.



Nu is dat heel handig maar zoals gezegd beperkt tot Firefox gebruikers en dat is nu eenmaal (nog) de minderheid van de internetters die deze browser gebruiken. Gelukkig is het ook zonder scriptjes allemaal goed te doen in Internet Explorer, Chrome of welke browser je dan ook gebruikt, door HTML te gebruiken. Linkjes zijn niets meer en minder dan wat korte HTML codes die je ook met de hand kunt intypen.

Laten we een voorbeeld pakken



Je ziet hierboven dat ik het adres van mijn blog helemaal heb moeten uitschrijven. Je kunt er niet op doorklikken en je zou dan eigenlijk het adres moeten kopieren en plakken in de adresbalk van je browser om er naar toe te gaan.  Onder het tekstje zie je al dat je bepaalde HTML tags kunt gebruiken en dat gaan we nu doen om de tekst 'mijn blog' klikbaar te maken zodat die naar het adres van mijn blog ook gaat.

In HTML ziet dat er als volgt uit:
<a href="http://raymonddingen.blogspot.com">mijn blog</a>
Oftewel, een <a href="URL">TEKST DIE EEN LINK MOET WORDEN</a>

En het eindresultaat in de comment van hierboven wordt dan:



Nu kunnen mensen in 1 keer doorklikken naar jouw verwijzing!
4

Ping.fm als one stop shop

| zaterdag 9 januari 2010
Nog niet over RSS maar wel iets over ping.fm. Dat is een site die als een soort centrale hub kan fungeren tussen alle sociale netwerken.

Ze promoten zichzelf als de site waar je van alles kunt lezen en naar alles kunt berichten. Je kunt een account aanmaken en vervolgens alle netwerken toevoegen waar je een account hebt. Daarna is het een kwestie van een bericht posten op de site, waarna het naar alle sociale netwerken wordt gestuurd die je hebt aangevinkt.

Als ik het nu goed heb, dan gaan berichten vanaf ping.fm bijvoorbeeld naar mijn Twitter account als het 140 tekens of minder is. Is het meer dan 140 tekens, dan wordt het een blogpost op mijn 23 dingen blog. Ik meende nog te zien dat er ook een ping.fm applicatie voor op mijn Android telefoon bestaat dus ik kan zelfs daar vanaf berichten plaatsen nu.

Voor de fans van Windows Live Messenger is het ook mogelijk om ping.fm toe te voegen aan je contactenlijst en vervolgens wordt alles getwitterd of geblogd wat je tegen ping.fm typt. Gemak dient de mens :)
0

Kick off van de 23 dingen van Windesheim!

| dinsdag 5 januari 2010

4

Vooruitlopend op het volgende ding met RSS

| zondag 3 januari 2010
In een schaamteloze vertoning van 'we blijven maar naar elkaars weblogs verwijzen' toch even stil staan bij de blogpost die Erik op 2 januari op Librarevolution zette.

Daar gaat het over een extension voor Firefox en/of Chrome, Feedly, waarin je een soort startpagina met alternatieve presentatie krijgt voor je RSS feeds uit Google Reader.

Zeker de moeite waard als je niet zo heel veel RSS feeds volgt want dan verhoogt het de leesbaarheid (en nut!) van Google Reader en RSS feeds behoorlijk. Persoonlijk denk ik dat je met enkele tientallen RSS feeds al snel dingen gaat missen die je niet zou willen missen maar ik weet niet hoeveel mensen tientallen feeds volgen :)