Het is bijzonder vreemd voor me om iets te schrijven over RSS alsof het nieuw voor me is. Het is namelijk 1 van de toepassingen die ik het langst gebruik op internet .. zo lang dat ik niet eens zou kunnen bedenken wanneer ik het precies ben gaan gebruiken in de tijd.
Waarom ik het zo geweldig vond, dat weet ik nog wel degelijk. Internet begon voor mij in 1994 met 1 van de eerste browsers en daar was het niet bijzonder moeilijk om sites bij te houden want er waren er gewoon nog niet bijster veel. Bookmarks, daar had je er 10 of 20 van en eigenlijk waren er maar 3 of 4 sites met actualiteiten en nieuwtjes die je bij hoefde te houden om zo'n beetje alles te weten wat er speelde voor jou.
Dat zag er vijf jaar later wel totaal anders uit natuurlijk. Mijn bookmarks (favorieten want ik was overgestapt naar Internet Explorer toen) waren een gecompliceerde mappenstructuur geworden met letterlijk duizenden url's die ik in de loop van de tijd verzameld had. Er kwamen steeds meer sites bij met nieuwtjes met het fenomeen weblogs voorop. Weblogs bestonden al eventjes in 1999 maar dat waren de voorlopers van RSS. Weblogsoftware had standaard de mogelijkheid om de inhoud van weblogs te 'pushen' ipv dat je altijd een 'pull' moest doen door naar een site toe te gaan. Daar kijken we tegenwoordig met die miljoenen RSS feeds en widgets/gadgets niet meer van op maar toen was het voor mij tenminste echt een revolutie.
Niet meer dagelijks tientallen sites openen om te kijken of er wat veranderd was, nee, in een apart programmaatje bij de feeds kijken of er wat nieuws was! Het maakte het mogelijk om de 'koppen te snellen' van honderden sites waarin ik geinteresseerd was. Een half uurtje per dag was meer dan voldoende.
Het brede gebruik van RSS bracht werkelijk een stortvloed aan RSS reader software op gang waarvan ik er vele geprobeerd heb maar waarbij ik al redelijk snel op 1 van de eerste releases van
FeedDemon uit kwam. Indertijd nog een programma waar je voor moest betalen maar het was het volledig waard omdat het alle functionaliteiten bood om, zoals ik wilde, enorm veel feeds in enorm weinig tijd te kunnen doornemen. Inmiddels is FeedDemon overgenomen door een andere partij en is het ook gratis geworden (met een kleine advertentie in het scherm die je tegen betaling van een eenmalig bedrag kwijt kunt raken). Ook al zijn er tegenwoordig veel webbased gratis alternatieven, zoals we ze ook in de 23 dingen gebruiken, het blijft een heel puik stukje software wat ik iedereen kan aanraden als je meer dan 100 feeds poogt bij te houden.
Ik zal je lange verhandelingen over de opkomst, en het gebruik van mij, van webbased RSS readers besparen maar na een tocht langs Bloglines, Netgator en Netvibes gebruik ik zelf inmiddels Google Reader, nog steeds in combinatie met FeedDemon op mijn pc. FeedDemon ervaar ik als handiger bij grotere hoeveelheden feeds en het kan ook heel mooi omgaan met RSS feeds van podcasts. In Google Reader heb ik een stuk of 50 feeds zitten die me ook echt dagelijks boeien en die ook bijna dagelijks updates hebben. In FeedDemon houd ik de rest bij.
Netvibes is een prachtige tool als je een beperkt aantal feeds bijhoudt en is wat dat betreft erg vergelijkbaar met
iGoogle. Komt ook warm aanbevolen maar voor RSS
power users wordt het al te snel onoverzichtelijk voor mij om grotere hoeveelheden bij te houden. Ik prefereer dan meer informatie in minder ruimte te zien.
RSS kun je behalve als lezer om informatie bij te houden ook gebruiken om als producent van informatie specifieke doelgroepen te bereiken en het kan zelfs gekoppeld worden aan heel veel andere web 2.0 diensten. Daarover later meer in andere postjes.