2

Tag clouds via Wordle en Tagul

| woensdag 17 februari 2010
Tag clouds, vooral visueel grappig maar heel erg functioneel heb ik ze eigenlijk nooit gevonden. Wat is er mis met een fatsoenlijke alfabetische (of hierarchische) lijst met frequentie/gewicht van de term erachter vermeld? Goed leesbaar, duidelijk en simpel maar ok, het oog wil ook wat.

Ik gebruik nu vooral tag clouds als soort illustratie omdat het wel een hele leuke manier is om een paar uitspraken/termen te presenteren als logo en het zelfs wel handig werkt in presentaties. Daar gebruik ik Wordle voor waarmee je ze online heel eenvoudig kunt maken.


Vanavond vroeg Hélène of ik ook iets wist om een tag cloud te maken waarbij je op de individuele tags kunt doorklikken naar een site. De site Tagul gaf ze daar al bij en die bleek ook al de oplossing te bieden.

Tagul biedt de mogelijkheid om vanaf een site, of door een lijstje termen die je kunt plakken in het invoerscherm, een tag cloud te maken met klikbare tags die dan linken naar sites. Daar zitten wel wat haken en ogen aan want je moet een basisurl opgeven waarbij de tags dan altijd doorlinken naar een url die opgebouwd is uit de syntax: basisurl[naamvandetag]. Het voorbeeld op de startpagina van Tagul heeft bijvoorbeeld de basisurl http://www.google.com/search?q= en daarachter wordt dan automatisch de tag geplaatst als je die aanklikt. Daarmee wordt dan een zoekactie in Google uitgevoerd op de naam van de tag en dat werkt omdat alle zoekresultaten van Google zo opgebouwd kunnen worden. Dat fenomeen heet trouwens OpenURL en is ook de basis van een linkresolver zoals we die ook aanbieden aan onze studenten maar dat terzijde.


Nu wilde Hélène een klikbare tag cloud voor het afsprakenboek van het Mediacentrum en dat hielp enorm want dat is een wiki gemaakt met Mediawiki en ook deze heeft een basisurl structuur waarmee de pagina's gevonden kunnen worden. Alle pagina's hebben de basisurl http://afsprakenboek.mediacentrum.info/index.php?title= gevolgd door de interne naam van de wikipagina. 

Helaas ben ik groot fan van gebruik van underscores bij samengestelde termen en dus zijn er tientallen pagina's waarin de interne naam een underscore bevat. Bijv. opruimen_kastcontrole voor de pagina die afspraken hierover beschrijft. Dat werkt uitstekend in de wiki maar Tagul negeert de underscores en maakt er 2 woorden van. Twee woorden die vervolgens twee linkjes worden naar twee pagina's die dus niet bestaan want alleen de pagina met die samengestelde term bestaat.

De hulpfunctie gaf aan dat dit soort problemen omzeild konden worden door zelf een XML bestand te maken met een gestructureerde opmaak van de tagnamen en url's. Met een teksteditor, kopieren van de bronpagina van de wiki, de zoek en vervangfunctie en wat geduld was dit XML bestand snel gemaakt uiteindelijk.

Hierna was het een kwestie van importeren in Tagul en wat spelen met de opmaak van de tagcloud. Eindresultaat is een tag cloud die dus een nieuwe ingang en voorkant is van de afsprakenboek-wiki.

PS. De embed Flash code krijg ik niet aan de praat in dit Blogger bericht en het is te laat om daar nog over te gaan puzzelen.

2

Ding 10. Heerlijk dat delicious

| zaterdag 13 februari 2010
Zo heerlijk vond ik delicious eigenlijk helemaal niet toen het nog maar net bestond. Net als duizenden anderen importeerde ik mijn favorieten en bookmarks naar delicious en zat me af te vragen wat ik er nu echt praktisch aan had om ze online te hebben staan. Natuurlijk, best wel handig maar niet zo handig als gewoon een goede onderverdeling in je bookmarks op je pc te maken. Tags werken goed maar een stelsel van mapjes voldeed ook prima bij mij.

Een paar jaar later echter was ik nog steeds op zoek naar een handige oplossing om mijn bookmarks op 1 plek te hebben terwijl ik er wel vanaf alle pc's (en browsers) bij kon. Delicious was toen ook zelf een stuk verder in het 'meedenken' over juist dit soort praktische problemen. Er bleken add-ons te bestaan voor zowel Firefox en later ook Internet Explorer.


Beide geven je de optie om je delicious bookmarks via tags of bundles in je browser te integreren waarmee je precies kunt bepalen welke bookmarks je (in welke browser) wilt zien. Ze kunnen zelfs de favorieten en bookmarks in de browsers volledig vervangen.

Het ongekende gemak om op alle plekken dezelfde bookmarks bij de hand te hebben en dus ook op alle plekken nieuwe toe te kunnen voegen, is de nummer 1 reden om delicious te gebruiken voor mij. Een beetje creatief gebruik van tags betekent ook dat je heel handig leeslijstjes maakt van die sites die je later nog even beter wilt lezen, of dat je juist al die sites die je dagelijks checkt makkelijk bij de hand hebt. Een eenvoudig basisidee van je bookmarks op 1 plek wordt zo een heel krachtig hulpmiddel.

Heel sociaal bookmarken, nee dat doet ik nauwelijks. Hoewel ik wel bijna al mijn bookmarks public heb staan volg ik maar van enkelen, via een RSS feed, welke nieuwe zij toevoegen. Wel zoek ik sporadisch via delicious naar relevante sites aangezien daar dus anderen hebben geoordeeld dat het nuttig genoeg was om te bookmarken, maar daar heb ik al net zo veel troep uit gehaald als dat er pareltjes tussen zaten. Zoals met alle sociale media moet je ook bij delicious wel je eigen perspectief goed in de gaten houden :)
2

Ding 9 Visie op web 2.0

| zaterdag 6 februari 2010
Al heel bijzonder om een opdracht te krijgen om iets te vertellen over mijn ideeën over web 2.0 terwijl ik normaliter eerder een opdracht moet krijgen om er eens over op te houden, maar goed, ik beperk het wel even tot die dingen die we tot nu toe gehad hebben.

Kun je weblogs inzetten voor het Mediacentrum? Natuurlijk maar uiteindelijk is het een middel waarvoor je eerst een doel moet hebben, en we moeten vooral niet druk zijn met het focussen op de middelen terwijl we er met man en macht een doel bij zoeken. Hoeveel weblogs zijn niet begonnen met een aardig idee om vervolgens dood te bloeden?

Hoewel je, ook als Mediacentrum, een weblog voor veel dingen kunt gebruiken is het uiteindelijk een communicatiemiddel met onze klanten en de vraag wat je er mee kunt is dezelfde als de vraag wat je eigenlijk met de klant wil communiceren. Ontzettend veel bibliotheken zijn, al dan niet in het kader van 23 dingen, begonnen met een weblog de laatste paar jaren maar er zijn er maar heel weinig te vinden die consequent vol weten te houden om ook invulling te blijven geven hieraan. Voor persoonlijk gebruik speelt dat minder (ik heb mijn weblog voornamelijk als opslagplek voor weetjes en zelfgemaakte mini handleidingen) maar voor een instelling als de onze is het zaak om frequent te blijven berichten op een weblog.

Voor intern verandert de zaak wel enorm. Weblogs kun je ook beschouwen als een perfect middel om kennis te delen en uit te wisselen met elkaar. In het kader van kennismanagement, of iets minder abstract wellicht de interne kennisdeling tussen informatiebemiddelaars, zou het helemaal niet gek zijn als er een collectiemanagers-blog zou zijn waarin weetjes, ervaringen enz opgenomen zouden worden. Hetzelfde voor een catalogusafdeling, MMP en overige IB-ers. Een soort Open Access blog als het ware.

RSS is weer een ander verhaal. Logisch voor een bibliotheek is de link met een attenderingsdienstverlening, zoals die o.a. ook al door Rensje toegepast wordt in het Mediacentrum, maar dat behandelt een RSS feed als 1 geheel terwijl een RSS feed uit tientallen/honderden berichten kan bestaan. Veel boeiender zou kunnen zijn om iets meer te doen met de ingredienten van een RSS feed. Stel je voor dat je bepaalde (actuele) thema's zou kiezen als content en dienstverlening naar klanten toe. Gebruik zoveel mogelijk relevante RSS feeds als input, selecteer daarbinnen de berichten die ook echt van toepassing zijn en biedt dat als selectie weer aan als RSS feed of full-text, bijv. via de website van het Mediacentrum. Een RemixRSS. Niet helemaal nieuw dat idee maar voor zover ik weet buiten bedrijfsbibliotheken om niet breed toegepast.

Foto's via Flickr kan ook prima gebruikt worden als dienstverlening en dat wordt ook gedaan door bijv. de Library of Congress maar dit is wel beperkt natuurlijk tot die onderdelen waar je ook iets met foto's te maken hebt in je dienstverlening. Een foto of kaartencollectie hebben we niet in het Mediacentrum en dus zou je beperkt zijn tot posters en wellicht eigen scans van voorkanten van boeken tbv de catalogus.

Online fotobewerking .. daar houd ik het kort mee. Leuk voor een paar snelle speelse toepassingen maar dat associeer ik niet met een toepassing voor het Mediacentrum. We hebben notabene in het MMP een drietal collega's met ruime expertise in fotobewerking en ik zou het eigenlijk een belediging vinden als die online sites ook maar vaag zo nuttig werden ervaren als wat door onze MMP collega's geproduceerd kan worden. Niet alles wat online kan is per definitie nuttig .....voor het Mediacentrum :)
3

Ding 8 Online plaatjes bewerken

| vrijdag 5 februari 2010
Ik heb dit ding een beetje uitgesteld want, tja, ik heb een bloedhekel aan dat soort sites. Jawel, het is echt niet zo dat ik alles leuk vind wat je online kunt doen :)

Foutmeldingen op dat soort sites, vastzitten aan een beperkt aantal mogelijkheden voor foto's, bakken reclames en banners en vooral die goedkoop ogende eindresultaten .. dat is precies de reden waarom ik al jaren geleden mezelf de basale vaardigheden bijgebracht heb in fotobewerkingssoftware op de pc.

Maar goed, mopperen tegen de pc of tegen diegene die bedacht dat dit een leuk ding was voor 23 dingen heeft weinig zin natuurlijk dus ik heb wat links uitgeprobeerd. En tja, wat moet ik zeggen, de eerste twee sites die ik probeerde (FD's Flickr Toys en die Image Generator Links) bevestigden me alleen maar in mijn vooroordelen.

Op die laatste site staan een groot aantal links naar sites waar je online kunt prutsen met plaatjes en dat is dus eigenlijk een soort startpagina. Helaas krijg ik daar al net zo 1995 gevoel bij als bij die sites waar ik op door klikte. Op Fototrix trof ik een geweldige slechte (slecht kan echt leuk zijn soms) interface aan met schreeuwerige knoppen en waarin ik enorme flashbacks kreeg naar het begintijdperk waarin ik de eerste stapjes zette op internet en waar je door hele verzamelingen animated gifjes aan het wroeten was voor je eerste website bij Geocities.


Uiteindelijk heb ik een foto uit Ierland gepakt en daar, voor de kenners, Deep Space Nine aan de horizon toegevoegd. De vermelding dat ik op die site zat moest natuurlijk ook als een brandmerk aan mijn kostbare herinnering worden toegevoegd dus die malloot die wellicht zou denken dat ik echt DS9 op de kiek had gezet komt in ieder geval niet in verwarring.

Nee, online plaatjes bewerken is zeg maar niet mijn ding. Snagit, Paint.net en Photoshop zijn misschien dan niet online maar voor iedereen die ook maar vaag serieus met afbeeldingen aan de slag wil, de enige echte keus.
2

23 spamdingen

|