Ik gebruik nu vooral tag clouds als soort illustratie omdat het wel een hele leuke manier is om een paar uitspraken/termen te presenteren als logo en het zelfs wel handig werkt in presentaties. Daar gebruik ik Wordle voor waarmee je ze online heel eenvoudig kunt maken.
Vanavond vroeg Hélène of ik ook iets wist om een tag cloud te maken waarbij je op de individuele tags kunt doorklikken naar een site. De site Tagul gaf ze daar al bij en die bleek ook al de oplossing te bieden.
Tagul biedt de mogelijkheid om vanaf een site, of door een lijstje termen die je kunt plakken in het invoerscherm, een tag cloud te maken met klikbare tags die dan linken naar sites. Daar zitten wel wat haken en ogen aan want je moet een basisurl opgeven waarbij de tags dan altijd doorlinken naar een url die opgebouwd is uit de syntax: basisurl[naamvandetag]. Het voorbeeld op de startpagina van Tagul heeft bijvoorbeeld de basisurl http://www.google.com/search?q= en daarachter wordt dan automatisch de tag geplaatst als je die aanklikt. Daarmee wordt dan een zoekactie in Google uitgevoerd op de naam van de tag en dat werkt omdat alle zoekresultaten van Google zo opgebouwd kunnen worden. Dat fenomeen heet trouwens OpenURL en is ook de basis van een linkresolver zoals we die ook aanbieden aan onze studenten maar dat terzijde.
Nu wilde Hélène een klikbare tag cloud voor het afsprakenboek van het Mediacentrum en dat hielp enorm want dat is een wiki gemaakt met Mediawiki en ook deze heeft een basisurl structuur waarmee de pagina's gevonden kunnen worden. Alle pagina's hebben de basisurl http://afsprakenboek.mediacentrum.info/index.php?title= gevolgd door de interne naam van de wikipagina.
Helaas ben ik groot fan van gebruik van underscores bij samengestelde termen en dus zijn er tientallen pagina's waarin de interne naam een underscore bevat. Bijv. opruimen_kastcontrole voor de pagina die afspraken hierover beschrijft. Dat werkt uitstekend in de wiki maar Tagul negeert de underscores en maakt er 2 woorden van. Twee woorden die vervolgens twee linkjes worden naar twee pagina's die dus niet bestaan want alleen de pagina met die samengestelde term bestaat.
De hulpfunctie gaf aan dat dit soort problemen omzeild konden worden door zelf een XML bestand te maken met een gestructureerde opmaak van de tagnamen en url's. Met een teksteditor, kopieren van de bronpagina van de wiki, de zoek en vervangfunctie en wat geduld was dit XML bestand snel gemaakt uiteindelijk.
Hierna was het een kwestie van importeren in Tagul en wat spelen met de opmaak van de tagcloud. Eindresultaat is een tag cloud die dus een nieuwe ingang en voorkant is van de afsprakenboek-wiki.
PS. De embed Flash code krijg ik niet aan de praat in dit Blogger bericht en het is te laat om daar nog over te gaan puzzelen.