Al heel bijzonder om een opdracht te krijgen om iets te vertellen over mijn ideeën over web 2.0 terwijl ik normaliter eerder een opdracht moet krijgen om er eens over op te houden, maar goed, ik beperk het wel even tot die dingen die we tot nu toe gehad hebben.
Kun je weblogs inzetten voor het Mediacentrum? Natuurlijk maar uiteindelijk is het een middel waarvoor je eerst een doel moet hebben, en we moeten vooral niet druk zijn met het focussen op de middelen terwijl we er met man en macht een doel bij zoeken. Hoeveel weblogs zijn niet begonnen met een aardig idee om vervolgens dood te bloeden?
Hoewel je, ook als Mediacentrum, een weblog voor veel dingen kunt gebruiken is het uiteindelijk een communicatiemiddel met onze klanten en de vraag wat je er mee kunt is dezelfde als de vraag wat je eigenlijk met de klant wil communiceren. Ontzettend veel bibliotheken zijn, al dan niet in het kader van 23 dingen, begonnen met een weblog de laatste paar jaren maar er zijn er maar heel weinig te vinden die consequent vol weten te houden om ook invulling te blijven geven hieraan. Voor persoonlijk gebruik speelt dat minder (ik heb mijn weblog voornamelijk als opslagplek voor weetjes en zelfgemaakte mini handleidingen) maar voor een instelling als de onze is het zaak om frequent te blijven berichten op een weblog.
Voor intern verandert de zaak wel enorm. Weblogs kun je ook beschouwen als een perfect middel om kennis te delen en uit te wisselen met elkaar. In het kader van kennismanagement, of iets minder abstract wellicht de interne kennisdeling tussen informatiebemiddelaars, zou het helemaal niet gek zijn als er een collectiemanagers-blog zou zijn waarin weetjes, ervaringen enz opgenomen zouden worden. Hetzelfde voor een catalogusafdeling, MMP en overige IB-ers. Een soort Open Access blog als het ware.
RSS is weer een ander verhaal. Logisch voor een bibliotheek is de link met een attenderingsdienstverlening, zoals die o.a. ook al door Rensje toegepast wordt in het Mediacentrum, maar dat behandelt een RSS feed als 1 geheel terwijl een RSS feed uit tientallen/honderden berichten kan bestaan. Veel boeiender zou kunnen zijn om iets meer te doen met de ingredienten van een RSS feed. Stel je voor dat je bepaalde (actuele) thema's zou kiezen als content en dienstverlening naar klanten toe. Gebruik zoveel mogelijk relevante RSS feeds als input, selecteer daarbinnen de berichten die ook echt van toepassing zijn en biedt dat als selectie weer aan als RSS feed of full-text, bijv. via de website van het Mediacentrum. Een RemixRSS. Niet helemaal nieuw dat idee maar voor zover ik weet buiten bedrijfsbibliotheken om niet breed toegepast.
Foto's via Flickr kan ook prima gebruikt worden als dienstverlening en dat wordt ook gedaan door bijv. de Library of Congress maar dit is wel beperkt natuurlijk tot die onderdelen waar je ook iets met foto's te maken hebt in je dienstverlening. Een foto of kaartencollectie hebben we niet in het Mediacentrum en dus zou je beperkt zijn tot posters en wellicht eigen scans van voorkanten van boeken tbv de catalogus.
Online fotobewerking .. daar houd ik het kort mee. Leuk voor een paar snelle speelse toepassingen maar dat associeer ik niet met een toepassing voor het Mediacentrum. We hebben notabene in het MMP een drietal collega's met ruime expertise in fotobewerking en ik zou het eigenlijk een belediging vinden als die online sites ook maar vaag zo nuttig werden ervaren als wat door onze MMP collega's geproduceerd kan worden. Niet alles wat online kan is per definitie nuttig .....voor het Mediacentrum :)
2 jaar geleden
2 opmerkingen:
RSS filtering, dat lijkt me zeker een mooie job voor de moderne mediathecaris. Het is dan dus heel belangrijk dat er goede filters worden gemaakt, niet alleen van relevante bloggers en nieuwsdiensten/databases op een bepaald terrein, maar ook de vaardigheid om met bijv. Google Blogsearch goeie customized feeds te maken.
1 superfeed die dit alles omvat zou mooi zijn, maar denk je niet dat een gebruiker dan veel zal missen vanwege de omvang? Zou een openbare Netvibespagina dan niet handiger zijn?
Is er geen Kunstenopleiding bij Windersheim? Ik meen me te herinneren dat er binnen de HAN (of ArteZ) weleens door een docent iets met Flickr is gedaan. Een soort projectje met het toevoegen van notes op een afbeelding.
Ik zie RSS filtering vooral als mogelijkheid om custom feeds te maken die niet custom-voor-de-bron zijn maar custom voor een klant. Wat je namelijk telkens weer terugkrijgt is dat men niet staat te wachten om te leren omgaan met tools als Google Reader, Netvibes of uberhaupt aan de slag te gaan met logica :)
Binnen Windesheim werkt bijv. iedereen met Outlook 2007. Hoewel ik het zelf met geen tang zou aanraden is de RSS functionaliteit hierin ook aanwezig en zou je zo toch custom feeds kunnen aanbieden via een vehikel waar je klanten toch al mee bekend zijn en (moeten) werken.
Er is een docentenopleiding Beeldende Kunst en Vorming op Windesheim waar je met Flickr vast wel iets zou kunnen bereiken ja. Die notes functionaliteiten lijken me daar heel aardig voor.
Een reactie posten