Noblesse oblige met dit Ding. 'Iets' op het web doen als bibliothecaris en nog nooit wat met LibraryThing gedaan hebben, dat kan natuurlijk niet.
In een huis met twee bibliothecarissen hadden we natuurlijk al lang onze boeken in een database zitten. Om precies te zijn, dat zat allemaal in een Cardbox database. Toen LibraryThing om de hoek kwam kijken hebben we nog flink wat tijd en energie gestoken in het invoeren in LT. Zelfs zoon Kevin en dochter Susannah hebben hun eigen accounts waar de prentenboeken allemaal in opgenomen zijn.
Hierboven zie je staan dat ik 320 boeken in mijn LT collectie heb zitten. Dat zijn vanzelfsprekend niet alle boeken die ik heb want, zeker in het begin, het was geen sinecure om nieuwe titels toe te voegen. Anno nu zijn er vele Nederlandse en (goede) Engelse catalogi waar de gegevens uit geleend kunnen worden maar in 2006 waren de meeste Nederlandstalige boeken handwerk om in te voeren. Ik gebruikte de widget functie van LibraryThing om in mijn toenmalig weblog te laten zien wat ik gekocht en gelezen had (een apart leeslog hield ik er toen nog op na).
Ook al doe ik er eigenlijk niet heel veel meer mee nu, boeken die ik koop voeg ik nog steeds braaf toe, zo af en toe lees ik de aanbevelingen en toevallig vroeg ik me enkele maanden geleden nog af wat ik nu ga doen met de ebooks die ik gekocht en gelezen heb: wel of niet toevoegen aan LibraryThing?
Voor werkgerelateerde toepassingen is LibraryThing echter juist wel ideaal. Met LT for Libraries brengt het de (sociale) metadata naar een eigen bibliotheekcatalogus toe en via koppelingen met Google Books en andere bronnen waar LT zelf uit put, kun je je bijna niet eens meer voorstellen hoeveel er mogelijk is. De strakke (en beperkte) architectuur van bibliotheeksystemen als Vubis Smart en LBS4 biedt echter weinig aanknopingspunten om gebruik te maken van deze mogelijkheden en je ziet ook meer en meer dat (technisch vaardige) bibliotheken hun catalogus zelf maken en hierbij gebruik maken van ideeën en metadata waar ook LT gebruik van maakt. Ik voorzie nog niet het einde van de traditionele bibliotheeksystemen (dat riep ik namelijk 5 jaar geleden wel maar het schiet van geen meter op :P) maar ik denk wel dat de web 2.0 catalogus ieder jaar een klein stukje dichterbij komt.
Oh ja, werkgerelateerde toepassingen met LibraryThing kun je ook op een andere manier zien. Een jaar geleden heb ik zitten spelen met een aparte LT account voor aanwinstenlijsten en themacollecties. Dat wil bijzonder goed maar vereist in eerste instantie dat je een lijst met (alleen) ISBN's hebt .. iets dat relatief eenvoudig uit ons bibliotheeksysteem te halen is. Op die wijze kun je een link naar een aanwinstenlijst, met covers, maken die ook qua presentatie aantrekkelijk is. Je houdt echter wel de noodzaak over om handmatig andere kenmerken toe te voegen maar het is zeker werkbaar.
2 jaar geleden
7 opmerkingen:
Interessant die aanwinstenlijst! Heb je daar een URL voor, hij zal toch nog wel actief zijn? Het deed me direct eraan denken dat de bibliotheek van het Vredespaleis en het Nationaal Archief dat ook doen. Misschien zelfs op dezelfde manier. Op die manier krijgen ze extra exposire en extra info over de afzonderlijke titels. Is het niet verder uitgewerkt?
Ik had er al even naar gezocht maar kon die url niet terug vinden. Ik had een testaccountje aangemaakt en heb niks genoteerd. Hij zal nog bestaan maar waar die is? :)
Het is overigens eenvoudig te reproduceren door de import functie te gebruiken. Daarmee kun je een (tekst)bestand met isbn nummers importeren en worden de gegevens er op dezelfde manier bijgezocht als normaal. De truc is vooral de goede catalogus te hebben om het uit te ontlenen wat dus echt perfect zou werken als je eigen catalogus ook als bron in LT zat. 100% dekking en werking van een aanwinstenlijst in LT
Jammer... maar ja. Het import verhaal heb ik ook al 's gedaan met Google Books. Werkt ook daar feilloos. Je unt zelfs LT exporteren en dat in GB importeren.
Kun je dit 23 dingen account zien?
Dat werkt best fraai in Google Books! (ja, ik kan dus het account zien). Wel jammer dat er relatief weinig covers aanwezig zijn bij die boeken maar ja. Ga ik morgen ook eens proberen in Google Books want die mogelijkheid van LT importeren kende ik niet.
Of GB veel van mijn boekencollectie heeft is twijfelachtig. De helft van de LT collectie van mij bestaat uit graphic novels en manga. De rest is SF en fantasy
Na de 23dingen cursus wil ik graag met je babbelen over de aanwinstenlijst!
@Aylawin Ik zag op jouw blog dat je het al aardig uitgevogeld had! Maar babbelen wil ik altijd wel hoor ;)
200 boeken is de limiet, daarna moet je betalen.
Een reactie posten