Wiki's zijn een soort Word documenten waar je met velen tegelijk aan 1 document kunt werken en waar elke wijziging een nieuwe versie oplevert.
Zo omschreef ik meestal wiki's enkele jaren geleden, nog voordat Google Docs en ShareNet die uitleg eigenlijk alleen maar lastiger maakte :) Wiki's zijn wat mij betreft nog steeds het schoolvoorbeeld als je het over web 2.0 hebt en social media. Gewoon ideaal als je met meerdere mensen aan content wilt kunnen werken zonder dat je zelf met HTML en websites aan de gang hoeft te gaan. Natuurlijk, er zijn sindsdien vele nieuwe tools waarmee je ook datzelfde kunt bereiken maar wiki's blijven handig.
Zo'n 6 jaar geleden geloof ik begon ik met het bijeen sprokkelen van afleveringen van Doctor Who. Dat is een Britse sf serie die sinds 1963 uitgezonden wordt (met een pauze van bijna 20 jaar tussen 1985 en 2005) en dus enorm veel afleveringen heeft. Samen met iemand die ik via
IRC ken hielden we een gezamenlijke lijst bij met wat we gedownload en gevonden hadden zodat we de last konden verdelen. Die lijst hadden we dus in een kleine wiki gedaan. Een heel eenvoudige manier van online samenwerken.
Een toepassing voor een bibliotheek specifiek was het niet maar zo'n 4 jaar geleden had ik zelf al gespeeld met Mediawiki, de wiki software waarmee ook Wikipedia gemaakt is. In het Mediacentrum hadden we een map met alle balie afspraken op papier en deze afspraken zijn toen allemaal opgenomen in de
Afsprakenboek wiki die tot de dag van vandaag bestaat. Ook een relatief eenvoudig voorbeeld van wat het voordeel is om documenten, die aan verandering onderhevig zijn, makkelijk beschikbaar te maken zodat de afspraakeigenaren ook eenvoudig zelf gelijk de wijzigingen konden doorvoeren en iedereen ook gelijk deze recentste versie kan gebruiken.
Mediawiki heeft echter wel wat nadelen. Het vereist dat je het zelf ergens installeert, configureert en beheert. Dat is best veel werk, zeker als je bedenkt dat Mediawiki enorm veel mogelijkheden heeft die je eigenlijk maar zelden gebruikt. Dat was de reden om enkele jaren geleden over te stappen naar Pbwiki, nu Pbworks en sindsdien gebruik ik deze voor mijn wiki's.
In het MC hebben we Pbworks wiki's gebruikt voor intern brainstormen en uitwisseling van ideeën maar ook is een wiki ingericht voor de SHB Benchmark die vanuit Windesheim door Rensje en mezelf wordt begeleid. In de eerste vier edities van de benchmark gingen alle formulieren en toelichtingen als Excel en Word documenten naar alle deelnemers, werden daar ingevuld, geretourneerd via mail en vervolgens met nog een flink mailverkeer erachter aan om last minute wijzigingen alsnog door te geven.
De laatste drie jaren is de Benchmark wiki in gebruik. Alle formulieren zijn wiki pagina's geworden en kunnen dus door alle deelnemers ingevuld worden. Net zo vaak als ze willen, door net zo veel mensen als iedereen wil (hoewel de wiki niet openbaar is gemaakt). De laatste versies zijn altijd zichtbaar, het is altijd duidelijk hoe ver iedereen is met invullen en iedereen heeft ook gelijk inzicht in wat anderen ingevuld hebben (en wat je zelf afgelopen jaren ingevuld hebt).
Eigenlijk kun je dus een wiki gebruiken voor heel veel dingen, zolang er maar meerdere mensen betrokken zijn bij lijstjes, formulieren, overzichten, inventarisaties .. noem het maar op. Afgelopen jaar hebben Hans Selles en ik een Pbworks wiki gemaakt voor het portfolio systeem van het Windesheim Honours College. Je kunt er werkelijk van alles mee ;)