2

In de war met de dingen ;)

| zaterdag 27 maart 2010
Ik las even vooruit naar ding 17, welke een kleine aanpassing heeft gekregen. Dit was 'Bekijk een web 2.0 site naar keuze' en is nu 'Ontdek je plekje, ontdek Google Maps en Street View' geworden.

Deze staat echter nog niet open dus ging ik naar de 'echte' 23 dingen site waar ik zag dat Google Maps en Street View ding nummer 15 was geworden. Jawel, Rob heeft de podcasts verbannen uit het officiele 23dingen.nl programma ;-)
1

Ideaal bestanden opslaan en delen via Dropbox

| zondag 21 maart 2010
Ja, Google Docs is ontzettend handig maar zoals ik enkele postjes geleden al zei, niks heeft me nog van Dropbox afgekregen. Het werkt voor mij in elk geval stukken fijner.


Dropbox is een webdienst waar je gratis 2 GB (2,25 GB zelfs als je via deze link een account neemt daar) krijgt om bestanden op te slaan. Dat werkt wel een stukje anders dan je via ShareNet of Google Docs gewend bent.
Als je namelijk Dropbox op je pc installeert, dan kun je een map aanwijzen (standaard is het de My Dropbox map) waarin je gewoon je eigen bestanden kunt opslaan. Het programmaatje synchroniseert deze bestanden echter automatisch naar jouw stukje ruimte op de server van Dropbox waardoor je ze overal bij de hand hebt.

Het wordt nog makkelijker zelfs: als je hetzelfde programmaatje installeert op een 2e (of 3e of 4e) pc, dan synchroniseert die keurig de bestanden van pc 1 naar de server naar pc 2. Zo heb je dus overal, waar je ook bent, altijd de laatste en goede versie bij de hand. Ik gebruik het zelf om tussen twee thuispc's, laptop en mijn werkpc alle bestanden automatisch bij de hand te hebben.

Dropbox heeft zelfs de mogelijkheid om alles wat je in een bepaalde map doet openbaar te maken maar je kunt ook een map aanwijzen of maken die bestanden bevatten die je wilt delen met een andere Dropbox gebruiker. Als ik bijv. een map met bestanden wil delen met Erik, die ook een Dropbox account heeft, kan ik dit op de site van Dropbox instellen en automatisch verschijnt die map dan in zijn account en wordt die op al zijn pc's getoond.

Hoezo handig werken?
1

Ding 16. YouTube

| zaterdag 20 maart 2010
Misschien net niet *de* beste vertegenwoordiger van web 2.0 maar veel zal het niet schelen. Onvoorstelbaar hoe een website, die net iets meer dan 5 jaar geleden het idee had om een plek te bieden om video's te uploaden, zo heeft kunnen groeien. Nog onvoorstelbaarder wellicht hoe de content en het aantal mensen dat video's plaatst nog harder groeide. Geen wonder dat Google het al na een korte periode overnam en het nu 1 van hun vele paradepaardjes is.

YouTube biedt tv series, vodcasts, instructie filmpjes, videoblogs, webcam opnames. mobiele telefoon filmpjes ... je bedenkt het, je kunt het er vinden. Over zinnige onderwerpen, leuke, ontroerende, politieke en natuurlijk onzinnige onderwerpen. Er is niemand op deze planeet die niet (theoretisch) in staat zou moeten zijn een videootje op YouTube te plaatsen.

Bedenk even wat dat betekent eigenlijk. Iedereen met een mening kan iets kwijt op YouTube (en als je naar de dagelijkse groei van video's kijkt dan zou je bijna denken dat iedereen dat ook doet). Natuurlijk, dat kan ook via mail of weblog of je eigen site maar de kracht van YouTube is dat je met hele basale kennis en apparatuur in een mum van tijd iets kunt delen daar. Probeer dat maar eens te doen met een eigen site of blog, zoals iedereen die met 23 dingen bezig is nu wel kan beamen.

Bloggers zijn dol op YouTube, vooral door de mogelijkheid om filmpjes te embedden op eigen sites, en dat betekent dat ik elke dag wel verwijzingen vind naar een of meerdere filmpjes daar. Ik volg ook meerdere sites met technieuws en ook deze gebruiken korte videorapportages via YouTube. Zelf laat ik me ook niet onbetuigd en heb ik mijn eigen kanaal daar waar ik video's plaats die ik met mijn Vado maak. Bijna allemaal van mijn kinderen dus die deel ik dan weer niet met de hele wereld maar ja, er is ook nog zoiets als privacy.

Mijn mediaplayer heeft de mogelijkheid om YouTube direct op mijn tv af te spelen en ik beloof je, je hoeft nooit meer wat anders te kijken als je dat zou willen. Hoe makkelijk het is om een hele avond te surfen van filmpje naar filmpje, je moet het maar van me aannemen.
0

Ding 15. Podcasts

| vrijdag 19 maart 2010
Podcasts. Fantastisch middel om, heel low budget, je mening, je eigen radioprogramma de wereld in te slingeren.

Zoals met alle media heb je echter wel een publiek nodig die zit te wachten op je specifieke boodschap en medium en ondanks het feit dat ik al meer dan 10 jaar met mp3's bezig ben, heb ik moeten concluderen dat het helemaal niks voor mij is. Op een mp3 speler wil ik naar muziek luisteren en heel soms nog een audioverhaal van de 8ste Doctor Who maar ik kan het geduld simpelweg niet opbrengen om naar geblabla te luisteren. Erik poogt me al vele jaren te overtuigen van de wondere wereld van podcasts en heeft ook meerdere keren geprobeerd me te strikken om er eentje te maken, maar het is gewoon niet iets wat me boeit.

De vodcast ligt me al wat beter. Tientallen sites met tutorials, tips, weetjes en webshows. The Webb Report (inmiddels gestopt), de reeks vodcasts van Hardware.info en natuurlijk Geekbrief TV, die ik al jaren trouw kijk. Ook de soms briljante en altijd inspirerende TEDtalks komen via een rss feed binnen in FeedDemon hoewel ik ook hier al bemerk dat ik ze lang niet alle kijk.

Als fervent nietgebruiker van podcasts zie ik dan ook weinig heil in podcasts voor de bibliotheek. Vodcasts daarentegen bieden meer mogelijkheden mijns inziens. Het overbrengen van informatie naar gebruikers via deze weg is een hele aardige optie hoewel je ook hier moet bedenken dat het niet de echte amateurs zijn die memorabele vodcasts maken. Het is zowel qua beeld- en audiokwaliteit maar ook zeker qua talent van degene die in beeld is, nog echt een vak apart. Hetzelfde argument geldt wat mij betreft voor vodcasts als voor die online image editors: je wilt je wel onderscheiden met een kwalitatief iets en niet met iets dat er uitziet alsof het met een webcammetje en microfoon van de Aldi in elkaar gezet is.
2

Ding 14. Instant messaging

| zaterdag 13 maart 2010

Raymond says (23:12):
 Bloggen over instant messaging voelt eigenlijk heel vreemd. Kort en krachtig vs lange epistels
Lezer says (23:12):
 Je weet dat je niet altijd van die lange verhalen hoeft te schrijven he? Wie leest dat nu?

Raymond says (23:13):
 Jij kennelijk want jij bent Lezer
Lezer says (23:13)
 Nee want je hebt me net bedacht als je fictieve contactpersoon uit ICQ, Yahoo Messenger, Windows Live Messenger, Google Talk en dat antieke IRC waar je al 10 jaar aan het chatten bent
Raymond says (23:15)
 Ja ok, dat moet ook wel omdat ik ICQ inmiddels niet meer gebruik (wie nog wel trouwens), Yahoo Messenger ook afgedankt heb omdat er nog maar 1 kennis gebruik van maakte en er geen overlap zit tussen de mensen met wie ik in IRC chat en die in mijn contactenlijstje op MSN staan.
Raymond says (23:16)
 MSN gebruik ik veel voor werk aangezien het handig is om met collega's te kunnen overleggen/praten/wat te vragen zonder te hoeven bellen of langs te lopen. Ideaal voor werkdoeleinden vind ik.
Raymond says (23:18)
Voor alle communicatie overigens waar een mail overkill voor is. Dat kan ook aan mij liggen omdat ik telefoneren op zijn best een noodzakelijk kwaad vind. Er gaat geloof ik geen dag voorbij zonder instant messaging voor mij, al was het maar om even kort te checken of collega E te porren is voor een cappucino duo in de DE corner.
Raymond says (23:22)
Google Talk gebruik ik niet heel veel maar is wel enorm handig voor onderweg als Android gebruiker. Ik heb slechts 4 contactpersonen in Google Talk maar daar maak ik toch wel minstens enkele keren per week gebruik van, zowel mobiel als via de Google Talk widget in GMail.
Raymond says (23:22)
IRC is niet echt een instant messaging maar feitelijk wel de moeder van al dit soort chattoepassingen. Het werkt met commando's in een niet grafische omgeving waarin je eigen chatkanalen kunt maken.
Raymond says (23:23)
Met 10 a 15 mensen zit ik daar in een soort community die alle van sf & fantasy houden en die ik inmiddels ook al vele jaren IRL (in real life) ken
Lezer says (23:26)
Gelukkig hoeft en kan niemand alles te lezen met instant messaging en kun je zelf aangeven of je wel wilt chatten met een ander. Raymond kun je op Windows Live Messenger toevoegen als rsnijders (at) hotmail.com Je kunt hem altijd daarna nog negeren ;)
3

Ding 13. Online kantoortoepassingen

|
Ik begin wel een beetje blij te worden dat ik al zoveel deed op internet want dan kost me deze postjes wat minder tijd. Tenminste, dat denk ik de hele tijd al en toch zit ik oeverloos door te tikken. Dit wordt er weer zo'n eentje want ik heb nogal gemengde gevoelens over online kantoortoepassingen en dan vooral die Office pakketjes die er nu zijn (en nog aan staan te komen).

Vroeger was niet beter
Vele jaren geleden heb ik Zoho geprobeerd, thans in Yahoo handen als ik het goed heb. Die hadden toen een tekstverwerker, spreadsheet, database en presentatie tools volledig online beschikbaar. Het werkte zelfs nog best aardig maar hoe erg 2.0 ik dan ook mijn focus had en heb, ik kon maar niet bedenken wat nou de echte waarde is van een online kantoortoepassing als je op werkelijk alle pc's een geinstalleerd Office pakket tegenkomt.

Ja, maar je kunt mooi samenwerken in een online officepakket!

Zeker en daar zit nou precies het probleem. Hoe vaak werk je nu echt samen aan een document? Ik bedoel niet dat je het even laat lezen door een ander of om feedback vraagt, ik bedoel dat je met meerdere mensen input en tekst levert aan een document. Nou, wellicht ligt dat aan mij maar dat valt dus eeeeenorm tegen in mijn geval. Ook enkele jaren geleden ben ik, als Google fanaat, gebruik gaan maken van Google Docs en ondanks het feit dat ook dit heel prima werkt, zitten er nog geen 10 documenten in waar ik samen met anderen aan gewerkt heb. De bulk van de documenten zijn zelfs prive documenten, aangezien wij het in huize Snijders gebruiken om gezamenlijke todo lijstjes, adreslijsten en andere overzichtjes bij te houden waarin we beiden kunnen werken. En zelfs dat had net zo goed in een wiki gekund maar dat is toch inherent publiekelijk en via Google Docs deel je het specifiek maar met enkelen eigenlijk.

Samen kunnen werken betekent niet dat alles samen gaat
De hele focus op tegelijk aan/in documenten kunnen werken is absoluut een mooi pluspunt maar het verandert gelijk de hele aard van hoe en waarom je aan documenten werkt. Met de introductie van ShareNet op Windesheim is, mijns inziens, precies dezelfde fout gemaakt: een tool introduceren voor makkelijker samenwerken betekent niet dat je een cultuur van samen willen werken hebt gecreëerd. Mensen grijpen terug naar wat ze kennen en vergelijken het telkens met wat ze hadden. Kijk naar Zoho of Google Docs als concurrent van een Word of WordPerfect (als je dat nog kent) en je ziet dat het totaal niet kan vergelijken qua mogelijkheden, om nog maar niet te spreken van het feit dat anno 2010 de opmaak en bestandsformaten van Microsoft Office de enige echt geaccepteerde standaarden zijn. Probeer jij maar eens een document uit Google Docs te printen of mailen naar een collega binnen of buiten Windesheim. Gegarandeerd dat je een antwoord krijgt waarom je geen Office document gestuurd hebt.



Wil je wel samenwerken, dan werkt het wel heel mooi
Ben je eenmaal opgehouden met te vergelijken en kijk je naar een tool als Google Docs als samenwerkmiddel, dan werkt het wel ineens heel aardig. Vorig jaar nog hebben we een complete beleidsnotitie met meerdere collega's in Google Docs geschreven. Toegegeven, dat had ook uitstekend met versiebeheer en al in ShareNet gekund maar de ervaring om echt letterlijk met meerdere collega's in 1 document te tikken is toch wel bijzonder en niet te reproduceren op ShareNet.



Ook werkt Google Docs in elk geval heel aardig om overzichten, lijsten en soortgelijke documenten openbaar te maken zodat iedereen het kan aanvullen. Het is niet echt samenwerken en lijkt meer op een beperkte wiki functionaliteit maar toch heeft het een meerwaarde en vind ik het zelf vooral handig op weblogs en websites om min of meer dynamische lijsten te tonen. Rob gebruikt het notabene zelf voor de 23dingen website om het schema met de voortgang van de deelnemers bij te laten houden door ons coaches.


Google Docs integreert logischerwijs ook heel mooi met andere Google diensten en het zorgt er, vanuit een volledig ander perspectief dan de samenwerkkant, ook voor dat je binnen GMail alle bijlagen kunt openen en lezen in de webinterface (en mobiele interface!). Via een trucje kun je het ook op je eigen site/blog gebruiken om PDF's en powerpointjes te tonen in de pagina zelf (kan trouwens ook met Zoho) en sinds eind vorig jaar kun je hele mappen delen met anderen. Ze gaan zelfs binnenkort de mogelijkheid aanbieden om alle soorten bestanden op te kunnen slaan waarmee je dan effectief alle soorten bestanden kunt delen met anderen.

En Microsoft dan?
Ook al heeft iedereen het over Google, ook Microsoft staat niet stil. Microsoft Web Apps staat klaar om gelanceerd te worden tegelijk met Microsoft Office 2010 in juni van dit jaar en biedt een integratie tussen bestanden die je op je pc maakt met Office en kunt opslaan/bewerken/delen in de Web Apps omgeving. Dat werkt dan ook weer nog fraaier met Sharepoint 2010 dus ik ben echt heel benieuwd in welke mate ze hun voorsprong kunnen behouden en uitbouwen.

Vooralsnog deel ik het overgrote deel van mijn documenten met mezelf en is het vooral zaak om ze overal tot mijn beschikking te hebben. Documenten zijn bijna allemaal met Office gemaakt en zijn opgeslagen op de pc's waarop ik werk *en* op Dropbox. Die laatste zorgt ervoor dat alles online veilig wordt opgeslagen en wordt gesynchroniseerd naar andere pc's of laptops waar ik op werk. Dat werkt extreem goed voor mij en hoewel ik nieuwe ontwikkelingen voor online toepassingen op de voet volg, zal er een andere behoefte aan mijn kant moeten zijn om over te stappen naar een dergelijke oplossing.
1

Ding 12. Twitter!

| vrijdag 5 maart 2010
Oeps, das niet waar. Twitter is zeg maar best wel mijn ding nu ;)


Ja, ik twitter al een tijdje en ook ik vond het in het begin niet echt wat aan. Maar alles heeft een beetje tijd nodig om te rijpen en dat is met Twitter ook gebeurd. Het systeem van volgen en gevolgd worden betekent dat je invloed kunt uitoefenen op hoe zinnig of onzinnig je ermee om wenst te gaan. Ik volg een mix van mensen die ik prive ken, een grote groep die iets over bibliotheek-ict-onderwijs te melden heeft, enkele sites die hun actuele nieuws via Twitter verspreiden en ook mijn hobbies zie je wel terug daar.

Dat zorgt er voor dat je hele nuttige informatie snel via Twitter kunt verkrijgen. Er zijn vele voorbeelden waarin via Twitter de berichten sneller de wereld in gingen dan via de traditionele media. Evenementen, al dan niet op tv, worden realtime voorzien van commentaar, zoals de gemeenteraadsverkiezingen van enkele dagen geleden maar ook over de themamiddag Video in het onderwijs die we zelf gisteren georganiseerd hadden.

Twitter is voor mij 1 van de belangrijkste informatiebronnen geworden en vervangt zelfs RSS voor een groot deel. Meldingen van nieuwe blogberichten worden ook steeds vaker via Twitter medegedeeld, bedrijven hebben fenomenen als 'Webcare' afdelingen geintroduceerd die reageren op klachten maar ook positieve feedback die twitteraars over hun producten en diensten in ontvangst nemen. Andrew Keen hield nog een verhaal tijdens de laatste NVB dag vorig jaar over hoe het aanzien van personen, het erkend worden als een autoriteit en invloed hebben op andere mensen, aan het verschuiven is van de traditionele media in de vorm van politici en bekende tv persoonlijkheden naar twitteraars die honderdduizenden volgers hebben. Dat zijn er namelijk fors meer dan fanclubs van BN-ers en ook fors meer dan het aantal kiezers op een specifieke politicus.

Ik geloof dat ik de wereld maar ga veroveren via Twitter ;) 

Oh ja, wat je wel ziet bij veel (biblio-)bloggers en wat ik ook bij mezelf constateerde is dat het microbloggen via Twitter vaak ten koste gaat van het grote bloggen. Twitter is snel en kort. Blogpostjes vereisen aanzienlijk meer aandacht en dus tijd en wereldwijd is het bloggen dan ook afgenomen terwijl microblog platforms als Twitter en Buzz steeds meer oprukken. Integratie van bijv. Twitter met Facebook maar ook LinkedIn betekent dat het steeds makkelijker (maar wel onoverzichtelijker) wordt om je mening, informatie, je tweets overal kenbaar te maken. 

Of je dat leuk vindt of niet, of je het zinnig vindt of niet, of je meedoet of niet ... microbloggen is doorgebroken en gaat niet meer weg.
2

Ding 12. Twitter

|
Ik heb Twitter geprobeerd en vond het eigenlijk maar niks. Ik zie het nut er niet van in hoor.
0

Ding 11. Wiki's

|
Wiki's zijn een soort Word documenten waar je met velen tegelijk aan 1 document kunt werken en waar elke wijziging een nieuwe versie oplevert.

Zo omschreef ik meestal wiki's enkele jaren geleden, nog voordat Google Docs en ShareNet die uitleg eigenlijk alleen maar lastiger maakte :) Wiki's zijn wat mij betreft nog steeds het schoolvoorbeeld als je het over web 2.0 hebt en social media. Gewoon ideaal als je met meerdere mensen aan content wilt kunnen werken zonder dat je zelf met HTML en websites aan de gang hoeft te gaan. Natuurlijk, er zijn sindsdien vele nieuwe tools waarmee je ook datzelfde kunt bereiken maar wiki's blijven handig.

Zo'n 6 jaar geleden geloof ik begon ik met het bijeen sprokkelen van afleveringen van Doctor Who. Dat is een Britse sf serie die sinds 1963 uitgezonden wordt (met een pauze van bijna 20 jaar tussen 1985 en 2005) en dus enorm veel afleveringen heeft. Samen met iemand die ik via IRC ken hielden we een gezamenlijke lijst bij met wat we gedownload en gevonden hadden zodat we de last konden verdelen. Die lijst hadden we dus in een kleine wiki gedaan. Een heel eenvoudige manier van online samenwerken.

Een toepassing voor een bibliotheek specifiek was het niet maar zo'n 4 jaar geleden had ik zelf al gespeeld met Mediawiki, de wiki software waarmee ook Wikipedia gemaakt is. In het Mediacentrum hadden we een map met alle balie afspraken op papier en deze afspraken zijn toen allemaal opgenomen in de Afsprakenboek wiki die tot de dag van vandaag bestaat. Ook een relatief eenvoudig voorbeeld van wat het voordeel is om documenten, die aan verandering onderhevig zijn, makkelijk beschikbaar te maken zodat de afspraakeigenaren ook eenvoudig zelf gelijk de wijzigingen konden doorvoeren en iedereen ook gelijk deze recentste versie kan gebruiken.

Mediawiki heeft echter wel wat nadelen. Het vereist dat je het zelf ergens installeert, configureert en beheert. Dat is best veel werk, zeker als je bedenkt dat Mediawiki enorm veel mogelijkheden heeft die je eigenlijk maar zelden gebruikt. Dat was de reden om enkele jaren geleden over te stappen naar Pbwiki, nu Pbworks en sindsdien gebruik ik deze voor mijn wiki's.

In het MC hebben we Pbworks wiki's gebruikt voor intern brainstormen en uitwisseling van ideeën maar ook is een wiki ingericht voor de SHB Benchmark die vanuit Windesheim door Rensje en mezelf wordt begeleid. In de eerste vier edities van de benchmark gingen alle formulieren en toelichtingen als Excel en Word documenten naar alle deelnemers, werden daar ingevuld, geretourneerd via mail en vervolgens met nog een flink mailverkeer erachter aan om last minute wijzigingen alsnog door te geven.

De laatste drie jaren is de Benchmark wiki in gebruik. Alle formulieren zijn wiki pagina's geworden en kunnen dus door alle deelnemers ingevuld worden. Net zo vaak als ze willen, door net zo veel mensen als iedereen wil (hoewel de wiki niet openbaar is gemaakt). De laatste versies zijn altijd zichtbaar, het is altijd duidelijk hoe ver iedereen is met invullen en iedereen heeft ook gelijk inzicht in wat anderen ingevuld hebben (en wat je zelf afgelopen jaren ingevuld hebt).

Eigenlijk kun je dus een wiki gebruiken voor heel veel dingen, zolang er maar meerdere mensen betrokken zijn bij lijstjes, formulieren, overzichten, inventarisaties .. noem het maar op. Afgelopen jaar hebben Hans Selles en ik een Pbworks wiki gemaakt voor het portfolio systeem van het Windesheim Honours College. Je kunt er werkelijk van alles mee ;)